Bange

Metakognitiv terapi

Måske du tænker: Jeg er et dårligt menneske, andre kan ikke lide mig osv.

Du har et valg. Forestil dig at du er buschauffør og alle i bussen siger du skal dreje til venstre. Kan du så i stedet vælge at dreje til højre? Kan du sige til dig selv, at du tager en tår af et glas vand, men lader glasset stå? Er der kun en sandhed i forhold til dit selvbillede? Eller kan du vælge at have fokus på andre sandheder, så eventuelt ubehag mindskes? Svaret er ja!

Det kan metakognitiv terapi hjælpe med. Mange mennesker lever med komplekse problemstillinger og lever et langt liv med en overbevisning om at livet er hårdt, og de har et ringe selvbillede. De har måske problemer med angst, depression, stress, selvværd, PTSD mm.

Mange går i terapi i mange år for at lære at håndtere disse komplekse problemstillinger, ofte med det resultat at de fastholder sig selv i et negativt selvbillede, således at de konstant er på vagt for at kunne forberede sig på eventuelle trusler.

Den metakognitive metode går i sin enkelthed ud på at komplekse problemstillinger kræver enkle løsninger. I terapien kigger vi på tankeprocesser og adfærdsstrategier, dvs. vi går ikke ind i indholdet af problemstillingerne, men håndteringen af tankerne, hvorfor terapien er meget mere skånsom end andre former - og det virker!

Gennem terapien lærer du, at din opmærksomhed er fleksibel. Du lærer at tanker, illusioner og følelser går over af sig selv, og du derfor ikke behøver at gøre noget ved dem. Du lærer at tanker, illusioner og følelser ikke er en del af vores kerne, dvs. uanset hvad du har af tanker mv., siger det ikke noget om, hvem du er.

Metakognitiv terapi kan foregå en-til-en eller i mindre grupper.

Mistrivsel

Vender og drejer du alle situationer og overtænker alt, så du ikke trives? Så prøv at spørge dig selv, hvor lang tid du  bruger på dette dagligt? Ja for mange timer - ikke sandt?

Spørg så dig selv, om du kommer frem til et andet resultat eller løsning på dine bekymringer, hvis du tænkte mindre end de mange timer dagligt - nej vel?

Du kan med andre ord ikke løse et overtænkningsproblem med mere tænkning. Den bedste og mest effektive løsning, er altså at lade dine bekymringer være. 

Det kan metakognitiv terapi hjælpe dig med.

Stress

Tænk på at ikke alle bliver syge af stress, selvom de kan være udsat for de samme krav, forventninger m.v alle steder fra. Når vi bliver pressede, er det naturligt vi reagerer med uro, hjertebanken, svedeture m.v. Det er naturligt for at hjælpe os med at overleve. 

Når vi bliver syge, er det fordi, vi selv er med til at vedligeholde uhensigtsmæssige mentale og adfærdsmæssige strategier bl.a. i form af bekymringer. Bekymringer er helt naturlige, men hvis bekymringerne får gødning, kan vi blive syge.

 Når vi bliver syge, holde vi øje med vores indre signaler – altså en trusselsmonitorering. Dette er ligeledes medvirkende til at fastholde os i mistrivslen. 

Løsningen er ret enkel: Vi skal reducere vores bekymringer og mærke efter. Fordi dette er strategier, kan vi lære at finde andre og mere hensigtsmæssige måder at håndtere det på, så vi hurtigere heles. 

Angst

Angst har mange ansigter, men er for mange meget invaliderende. Mange kæmper for at komme dette til livs. De bruger strategier som dulmen og regulering eller beroligelse - måske endda flugt og isolation. 

Dette ende dog ofte med at holde liv i angsten. Jo mere vi kæmper mod den og mod de tanker og følelser, der er forbundet med angsten, des mere vedligeholder vi den, så strategierne virker ikke på sigt.  Angsten vil være der, men du kan lærer ikke at give den opmærksomhed, så den kan passe sig selv.

Kontakt

Ring eller send mig en besked 
- og jeg kontakter dig til en uforpligtende samtale.

Lena Torvin

6920  Videbæk

Tlf.: 9154 5434

lena.torvin@outlook.com

CVR: 36358742

    Tak for din besked. Jeg kontakter dig snarest.
    Beskeden blev desværre ikke sendt. Prøv venligst igen.